Attraksjoner

AJ-PH006Mannen fra Havet
Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen. Mannen fra havet er en 430 cm høy skulptur i støpejern. I hendene holder han en krystall. Kunstneren, Kjell Erik Killi Olsen sier han at det er en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted. En åpning i ryggen gir en trygg nisje for familien, symbolisert ved en gullfarget kvinne.

Figuren skal stå som et fyrtårn og hylle havet, noe plasseringen ytterst i havgapet er med på å understreke, en takk til rikdommen som folk i uminnelige tider har hentet derfra. Hans nærmest rituelle positur kan også tolkes som en stille hyllest til alle dem som har blitt borte på havet. Nærheten til bebyggelsen, med markene, skogen og fjellene bak ham, setter ham også inn i en større sammenheng.

Skulpturen, Bø kommunes bidrag til Skulpturlandskap Nordland, står plassert i Vinjesjøen, sør i kommunen. Hans markante silhuett på den værharde bergknausen er lett synlig selv på lang avstand. Ta av ned sideveien rett etter kjøpesenteret på høyre side, en avkjørsel godt merket med skilt, og kjør de få hundre meterne ut til parkeringsplassen ved Bø Museum. Derfra fører en kort, tørr, lett-trødd sti til skulpturen.

 

Friluftsgalleriet

Les mer om Friluftsgalleriet her.

Bø Museum
Bø Museum ligger i naturskjønne omgivelser ved Vinjesjøen, like ved «Mannen fra Havet» og Friluftsgalleriet.
Besøk den tidligere lensmannsgården Parkvoll med blant annet Regine Normann-utstilling, eventyrskog, rorbu, naust og alveberg. Her finner du museumsbutikk med kaffe, bøker og lokalt handverk. Nye utstillinger hver sommer.
Museets tema er eventyr, sagn og muntlig fortelling. Kryp inn i eventyrskogen eller besøk alveberget. Bli kjent med Regine Normann, «Nordlandets forfatterinde». Bø Museum har også sommerkafé og håndverksutsalg.

Ræk III

RÆK III er en utendørs kunstinstallasjon på Hovden i Bø i Vesterålen. AJ-PH038Den består av ni meter langt drivtømmer og en to meter høy basaltsøyle fra Island. Kunstneren Harald Oredam og gode hjelpere laget kunstinstallasjonen Ræk III.

Ræk-prosjektene kom til som en del av Kulturløftet Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i Andøy kommune i 2001, med RÆK I. Kunstskolen der gjennomførte prosjektet
sammen med kunstnerne Bent Aune og Ingrid Larssen. I 2002 ble prosjektet utvidet, og RÆK II så dagens lys på Stø i Øksnes kommune. Myre barneskole, Husjord skole, Romset skole og Øksnes kystlag samt kunstner Ingrid Larssen laget skulpturen som består av tre store stokker. Berget bak er påført et øye – så det ser ut som en kval eller en steinbit.